Λίστα αντικειμένων
Είναι ένα πραγματικά υπέροχο φαγητό για όλη την οικογένεια!
Μια συνταγή για λαζάνια με κιμά, μελιτζάνες, τυριά και αφράτη μπεσαμέλ στο φούρνο που αξίζει να δοκιμάστε.
Υλικά :
1 κουτί λαζάνια
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
3 μεγάλες μελιτζάνες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτί σάλτσα τομάτας
1κ.γλ κέτσαπ
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ. γλ. κανελα σκόνη
αλάτι πιπέρι
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κ.σ. βιτάμ λιωμένο
ελαιόλαδο
1/2 φλ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα
Για την μπεσαμέλ :
8 κ.σ. μαργαρίνη
8 κ.σ. αλεύρι
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
Διαδικασία :
Για τις μελιτζάνες:
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες πάχους 1 εκ περίπου, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σου σουρωτήρι για 20 λ περίπου, να “ιδρώσουν” και να ξεπικρίσουν.
Μετά τις ξεπλένουμε με αρκετό νερό και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε και από τις δύο πλευρές στο γκριλ ή σε γκριλιέρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν.
Για το κιμά:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σάλτσα τομάτας, την κέτσαπ, τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και 1/2 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το κιμά για 30' περίπου. Προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Για τη μπεσαμέλ:
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε με το αλεύρι σε λείο μείγμα. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και τη μερίδα του ζωμού, και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος, αλείφουμε με 4 κ.σ. βιτάμ λιωμένο και απλώνουμε στη βάση λίγη μπεσαμέλ. Από πάνω βάζουμε μια στρώση λαζάνια, μια στρώση κιμά (περίπου το μισό), μια στρώση μελιτζάνες και μια στρώση με λίγη μπεσαμέλ. Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά τελειώνοντας με μια πιο παχιά στρώση μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40-50' περίπου, σύμφωνα με τις οδηγίες ψησίματος που αναφέρονται στη συσκευασία των λαζανιών μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.