Λίστα αντικειμένων
Ένα από τα αγαπημένα έθιμα είναι και αυτό της Μεγάλης Πέμπτης όπου παραδοσιακά βάφουμε τα αυγά μας.
Δείτε μερικά από τα μυστικά για να τα βάψουμε σωστά, να γλιτώσουμε κόπο και σπασίματα!
Για τη βαφή των αυγών έχουμε 2 επιλογές. Η πρώτη είναι να βράσουμε πρώτα τα αβγά και μετά να τα βυθίσουμε στην μπογιά και η δεύτερη να τα βάψουμε μαζί με αυτήν.
Βασικό είναι το τι αυγά θα επιλέξουμε. Τα καφέ αυγά προσφέρουν πιο βαθύ κόκκινο χρώμα ενώ τα λευκά είναι προτιμότερα για τα υπόλοιπα χρώματα.
* Δώστε προσοχή στην θερμοκρασία!
Ένας βασικός κανόνας για να μη ραγίσουν τα αυγά είναι να έχουν περίπου ίδια θερμοκρασία με το νερό. Οπότε καλό θα είναι να τα βγάλετε νωρίτερα από το ψυγείο μερικές ώρες ιδανικά. Μια απότομη και μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία, θα προκληθεί απότομη συστολή ή διαστολή στο τσόφλι του αβγού, κάτι που θα οδηγήσει στο σπάσιμο ή ράγισμά του.
* Δώστε χώρο να μην είναι στριμωγμένα!
Για να αποφύγετε να στριμωχθούν μεταξύ τους μέσα στην κατσαρόλα τοποθετήστε μια μικρή στρώση κάθε φορά ενώ μπορείτε να βάλετε στον πάτο κι ένα μικρό πανάκι, που θα απορροφά τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.
* Κλείσε τη φωτιά για να μην βρείτε σπασμένα αβγά!
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το βρασμό. Χαμηλώστε την θερμοκρασία ή ακόμα καλύτερα μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, να σβήστε εντελώς τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα σκεπασμένη πάνω στο μάτι για 15 με 20 λεπτά. Έτσι τα αυγά θα γίνουν σφιχτά και τέλεια βρασμένα αυγά, και χωρίς να πρασινίσει ο κρόκος.
Δείτε την εικόνα για χρόνους βρασμού:
* Ξίδι κι αλάτι είναι τα μαγικά συστατικά!
Αν βάλετε ξίδι κι αλάτι στο νερό, ακόμη κι αν κάποιο αβγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.
* Ακολούθησε τις οδηγίες κατά γράμμα
Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη βαφή ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες. Στη συνέχεια αφαιρέστε προσεχτικά τα βαμμένα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα.
* Στολίστε τα με φαντασία!
Όταν τα βαμμένα αυγά στεγνώσουν καλά, γυαλίστε τα με ελαιόλαδο ή χρησιμοποιήστε διάφορες τεχνικές όπως της στάμπας με τα φύλλα. Για όσους έχουν όρεξη και διάθεση μπορείτε να τα ζωγραφίσετε με ειδικό πινελάκι.
Ακόμα δείτε ιδέες για φυσική βαφή αυγών
Και φυσικά η τελική διακόσμηση μέσα σε ένα καλαθάκι με κορδέλες, λουλούδια και ότι άλλο φανταστείτε!
Καλό Πάσχα με υγεία!
Διαβάστε και το άρθρο μας για
Δείτε μερικά από τα μυστικά για να τα βάψουμε σωστά, να γλιτώσουμε κόπο και σπασίματα!
Για τη βαφή των αυγών έχουμε 2 επιλογές. Η πρώτη είναι να βράσουμε πρώτα τα αβγά και μετά να τα βυθίσουμε στην μπογιά και η δεύτερη να τα βάψουμε μαζί με αυτήν.
Βασικό είναι το τι αυγά θα επιλέξουμε. Τα καφέ αυγά προσφέρουν πιο βαθύ κόκκινο χρώμα ενώ τα λευκά είναι προτιμότερα για τα υπόλοιπα χρώματα.
* Δώστε προσοχή στην θερμοκρασία!
Ένας βασικός κανόνας για να μη ραγίσουν τα αυγά είναι να έχουν περίπου ίδια θερμοκρασία με το νερό. Οπότε καλό θα είναι να τα βγάλετε νωρίτερα από το ψυγείο μερικές ώρες ιδανικά. Μια απότομη και μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία, θα προκληθεί απότομη συστολή ή διαστολή στο τσόφλι του αβγού, κάτι που θα οδηγήσει στο σπάσιμο ή ράγισμά του.
* Δώστε χώρο να μην είναι στριμωγμένα!
Για να αποφύγετε να στριμωχθούν μεταξύ τους μέσα στην κατσαρόλα τοποθετήστε μια μικρή στρώση κάθε φορά ενώ μπορείτε να βάλετε στον πάτο κι ένα μικρό πανάκι, που θα απορροφά τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.
* Κλείσε τη φωτιά για να μην βρείτε σπασμένα αβγά!
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το βρασμό. Χαμηλώστε την θερμοκρασία ή ακόμα καλύτερα μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, να σβήστε εντελώς τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα σκεπασμένη πάνω στο μάτι για 15 με 20 λεπτά. Έτσι τα αυγά θα γίνουν σφιχτά και τέλεια βρασμένα αυγά, και χωρίς να πρασινίσει ο κρόκος.
Δείτε την εικόνα για χρόνους βρασμού:
* Ξίδι κι αλάτι είναι τα μαγικά συστατικά!
Αν βάλετε ξίδι κι αλάτι στο νερό, ακόμη κι αν κάποιο αβγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.
* Ακολούθησε τις οδηγίες κατά γράμμα
Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη βαφή ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες. Στη συνέχεια αφαιρέστε προσεχτικά τα βαμμένα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα.
* Στολίστε τα με φαντασία!
Όταν τα βαμμένα αυγά στεγνώσουν καλά, γυαλίστε τα με ελαιόλαδο ή χρησιμοποιήστε διάφορες τεχνικές όπως της στάμπας με τα φύλλα. Για όσους έχουν όρεξη και διάθεση μπορείτε να τα ζωγραφίσετε με ειδικό πινελάκι.
Ακόμα δείτε ιδέες για φυσική βαφή αυγών
Και φυσικά η τελική διακόσμηση μέσα σε ένα καλαθάκι με κορδέλες, λουλούδια και ότι άλλο φανταστείτε!
Καλό Πάσχα με υγεία!
Διαβάστε και το άρθρο μας για