Λίστα αντικειμένων
Υλικά
1 μεγάλη γαλοπούλα
80 γρ. βούτυρο (30γρ για άλειμμα)
τα εντόσθια της γαλοπούλας
¼ κιλού μοσχαρίσιος κιμάς
10 κάστανα βρασμένα
4 φέτες μπέικον
10 δαμάσκηνα χονδροκομμένα
1 μεγάλο μήλο κομμένο σε τετραγωνάκια
1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
¼ μαύρες σταφίδες
1 φλ. ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. ξηρό κρασί λευκό
χυμό και ξύσμα 1 πορτοκαλιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κανέλα, πάπρικα γλυκιά
Διαδικασία
Για την γέμιση:
Πλύνετε και κόψτε σε μικρά κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Σε μία
κατσαρόλα, ρίξτε το βούτυρο και βάλτε το να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια,
προσθέστε τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι, το μπέικον και σοτάρετε τα καλά. Σβήστε με το κρασί.
Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώστε. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να πάρει μία βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
Για την γαλοπούλα:
Προθερμαίνετε τον φούρνο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με αλάτι, πιπέρι και απλώστε καλά στη γαλοπούλα μέσα έξω. Γεμίστε την με τη γέμιση, πρώτα το στήθος της γαλοπούλας, αφήνοντας κάποιο περιθώριο, κλείνοντας με οδοντογλυφίδες ή το ράβετε Τοποθετείστε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη γάστρα με σχάρα, βουτυρώστε την και αλατοπιπερώστε.
Ψήστε σε δυνατό φούρνο 220οC και μετά από 30’, κατεβάστε τη θερμοκρασία στους 170ο C. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο, κλείστε το καπάκι. Συνεχίστε το ψήσιμο για 2- 2,5 ώρες. Αλείφετε με πινέλο με τα υγρά του ταψιού κάθε 20΄. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε για άλλα 30’, ώστε να ροδίσει η πέτσα και να ολοκληρωθεί το ψήσιμο εσωτερικά. Σουβλίζετε το μπούτι και αν το υγρό είναι διάφανο τότε είναι έτοιμη.
Καλή επιτυχία!