Λίστα αντικειμένων
Η Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα είναι μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές η οποία γιορτάζεται την δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών και είναι μια γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης, και έχει συνδεθεί με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος και χαρακτηρίζεται από την τσίκνα που απλώνεται σε όλη την πόλη!
Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης στην Ελλάδα είναι πολλά και διαφορετικά αλλά ο γενικός κανόνας, θέλει τσίκνισμα κρέατος στα κάρβουνα με συνοδευτικά χορό, τραγούδι, άφθονο κρασί και κέφι!
Ο αποκριάτικος στολισμός με γιρλάντες και μάσκες, τα κομφετί και οι χαμογελαστοί φίλοι και συγγενείς ολοκληρώνουν την εικόνα. Όλα μαζί με οδηγό τη γεύση και την καλή διάθεση δημιουργούν ωραίες στιγμές και μοιράζουν απόλαυση.
Το μενού της Τσικνοπέμπτης είναι κλασσικό, σχεδόν παραδοσιακό και σπάνια κάποιος ξεφεύγει από τα «συνηθισμένα» μεν, «νόστιμα» δε πιάτα. Τα περιμένουν όλοι με ανυπομονησία και οι ψήστες βγάζουν τα «μαχαίρια» τους για να τερματίσουν πρώτοι στη φετινή κούρσα… γεύσης.
Ας δούμε ξεχωριστές προτάσεις και ιδέες για να τσικνίσουμε και να μοιράσουμε νοστιμιά σε φίλους και συγγενείς.
Οι σαλάτες
Κρατηθείτε στην παράδοση και επιλέξτε να φτιάξετε μια χωριάτικη σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές, κάπαρη και φυσικά φέτα. Ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη και δυο σταγόνες βαλσαμικό με σύκο είναι ό,τι πρέπει.
Μια άλλη παραδοσιακή σαλάτα που ταιριάζει πολύ ωραία με τα κρέατα είναι η πράσινη με μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο. Με ελαιόλαδο, κλασικό βαλσαμικό ξίδι και χοντρό αλάτι, θα κάνετε τη διαφορά. Εναλλακτικά, ανακατέψτε λεπτοκομμένο λάχανο λευκό και κόκκινο, καρότο, μια σκελίδα σκόρδο και σος από ελαιόλαδο και κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι & λεμόνι και δώστε χρώμα στο τραπέζι σας.
Και μιας και θα έχετε αναμμένα κάρβουνα ψήστε και μερικά λαχανικά. Πιπεριές σε όλα τα χρώματα, κολοκύθια, μελιτζάνες και κρεμμύδια γαρνιρισμένα με κρέμα βαλσαμικού, χοντρό αλάτι και κόκκους από πολύχρωμο πιπέρι, θα δώσουν άλλη αίσθηση στην ημέρα. Προσοχή μην τα αφήσετε πολύ ώρα στη φωτιά και στεγνώσουν.
Τα συνοδευτικά
Τζατζίκι, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα. Δεν γίνεται Τσικνοπέμπτη χωρίς αυτά. Φέτος, για αλλαγή, φτιάξτε μόνοι σας. Είναι πολύ πιο απλό από ότι νομίζετε και φυσικά χρησιμοποιήστε το πιο μεγάλο μπωλ για το σερβίρισμα γιατί θα γίνουν ανάρπαστα.
Για το τζατζίκι, θα χρειαστείτε γιαούρτι στραγγιστό, αγγούρι τριμμένο στη φαρδιά πλευρά του τρίφτη, σκόρδο αναλόγως με τις προτιμήσεις σας. Το βαλσαμικό ξίδι με ελαιόλαδο και το φρεσκοτριμμένο αλάτι είναι απαραίτητα. Το ίδιο εύκολο είναι να φτιάξετε και τη μελιτζανοσαλάτα. Απλά θα πρέπει πρώτα να κάψετε τις μελιτζάνες με τον φλοιό τους ή να τις ψήσετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Στη συνέχεια τις κόβετε στη μέση και παίρνετε τη σάρκα τους (πετώντας τα πολλά σπόρια) και λιώνετε καλά με το πιρούνι. Για να πάρει την ωραία καπνιστή γεύση που θα είχαν αν τις καίγατε σε φωτιά, δοκιμάστε να τους ρίξετε πάπρικα καπνιστή. Προσθέστε μια πιπεριά Φλωρίνης ψημένη και κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια, ελαιόλαδο, βαλσαμικό και αλατοπίπερο. Θα σας ζητάνε τη συνταγή!
Φυσικά, στα συνοδευτικά θα πρέπει να συμπεριλάβετε τις πατάτες, τηγανιτές (για να μείνουν και τα παιδιά ευχαριστημένα) αλλά και φούρνου για να κάνετε τη διαφορά. Στις πατάτες φούρνου, προσθέστε πριν το ψήσιμό τους δυο κουταλιές της σούπας μουστάρδα με ρίγανη και θυμάρι. Θα δημιουργήσει μια ωραία τραγανή κρούστα και θα δώσει ένα πιο χρυσαφένιο χρώμα.
Ήρθε η ώρα για τον πρωταγωνιστή της βραδιάς: Το κρέας!
Ο πρωταγωνιστής στο μενού της Τσικνοπέμπτης είναι το κρέας και μάλιστα ψημένο στα κάρβουνα. Μπορείτε να φτιάξετε μπριζόλες χοιρινές ή μοσχαρίσιες, σουβλάκια, μπιφτέκια, λουκάνικα αλλά και να περάσετε στα πιο σκληρά, όπως αρνί ή κατσίκι στη σούβλα, κοκορέτσι και κοντοσούβλι. Ακόμα και αν δεν έχετε τον τρόπο να ανάψετε κάρβουνα, μπορείτε να ψήσετε όλα τα παραπάνω στο γκριλ του φούρνου σας.
Όπως πολύ καλά ξέρετε, το μαρινάρισμα είναι εκείνο που δίνει έξτρα γεύση στα κρεατικά. Φροντίστε το ακόμη και μία ημέρα πριν για καλύτερα αποτελέσματα. Μια μαρινάδα με μπαχάρι, κόκκους πιπεριού, χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο, κρασί, μουστάρδα με μπούκοβο και πάπρικα ή απλή για τους λιγότερο τολμηρούς και μερικές σταγόνες κρέμας βαλσαμικού BBQ, θα πάει το κρέας σε άλλη διάσταση και αυτό θα το διαπιστώσετε ήδη από την ώρα που θα ψήνεται. Μην παραλείψετε να συνοδεύσετε τα λουκάνικα με καραμελωμένα κρεμμύδια. Για τέλειο καραμέλωμα εμπιστευθείτε την κρέμα βαλσαμικού με ρόδι ή σύκο.
Για τους χορτοφάγους ή όσους δεν προτιμούν το κρέας
Φυσικά και υπάρχει χώρος στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης για όσους δεν τρώνε κρέας. Εκτός από τα συνοδευτικά που μπορούν να τα γευτούν μαζί με την παρέα, μπορείτε να τους σερβίρετε πίτες (χορτόπιτα, τυρόπιτα, σπανακόπιτα κτλ) και να ψήσετε μεγαλύτερη ποικιλία και ποσότητα λαχανικών. Μια ωραία πρόταση είναι τα ψητά μανιτάρια. Μάλιστα, όταν ψήνονται τα μανιτάρια, η υφή τους πλησιάζει πολύ εκείνη του κρέατος. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε μπιφτέκια λαχανικών ή να δοκιμάσετε να φτιάξετε κιμά από μανιτάρια αντί για κρέας.
Τέλος, αφήστε τους περισσότερη ώρα στο μπουφέ των γλυκών. Το δικαιούνται! Εμείς προτείνουμε γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς για να ηρεμήσει το στομάχι ή αυθεντικό και παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβάς που ταιριάζει στην ημέρα! Ό,τι και αν επιλέξετε, το σημαντικότερο είναι να νιώσουν οι φίλοι σας ότι τους δώσετε την ευκαιρία να είναι μαζί σας και δεν τους ξεχάσατε λόγω των διατροφικών τους επιλογών.
Πηγή